Skal I købe hus sammen, men er ikke gift?

Når man er gift, er det ofte helt lige til at erhverve større ting sammen som eksempelvis en fælles ejendom. Hvis man ikke er gift, er det ikke helt så ligetil. Derfor har man brug for en samejeoverenskomst. 

En samejeoverenskomst er de fælles spilleregler for jeres fælles køb, der regulerer jeres ejerskab, fordeling af udgifter, brug af købet – og ikke mindst afviklingen.

Det kan være en aftale mellem ugifte samlevende, familiemedlemmer eller venner omkring køb af en helårsbolig, et sommerhus eller noget helt tredje.

Uden en fælles aftale kan I hurtigt blive uenige – og i stedet over at glædes over jeres fælles ejendom, bliver købet en irritation og et pres på jeres forhold.

Ring, skriv eller kom forbi til en uforpligtende snak, så jeg kan hjælpe jer med at lave en optimal løsning.

+45 5370 9019

mette@advokatmettekrog.dk

Hovedgaden 56F, 4140 Borup

Brug min kontaktformular

Samejeoverenskomst

En samejeoverenskomst er grundlæggende en skriftlig aftale mellem personer uden formuefællesskab, som deler ejerskabet til et fælles aktiv. Det kan være en aftale mellem ugifte samlevende, familiemedlemmer eller venner omkring køb af en helårsbolig, et sommerhus eller noget helt tredje.

En samejeoverenskomst vil indeholde elementer som:

  • Ejerforholdet – hvem ejer hvor meget
  • Dispositionsret – hvem må bruge det hvor meget
  • Fordeling af udgifter – hvem betaler hvad og hvor meget
  • Afvikling – hvordan afvikles det fælles køb
  • Misligholdelse – hvad gør man, hvis en af ejerne ikke overholder aftalen

Det er en klar fordel med en skriftlig aftale, da det kan være overordentlig vanskeligt at forholde sig objektivt til mundtlige aftaler dét øjeblik, hvor uenigheden er opstået. Med en skriftlig aftale har I alle muligheder for at afvikle det fælles køb og skilles i mindelighed.

Start med samejeoverenskomsten

Det er en rigtig god at drøfte samejeoverenskomsten inden man erhverver det fælles køb. Ved at drøfte overenskomsten får man afklaret om det vitterligt er en god ide at købe i fællesskab. I bliver tvunget til at drøfte og overveje alle de svære situationer på forhånd – alle de svære situationer, som kan være umulige at løse på en god måde, når de først er opstået, hvis man ikke er forberedt på forhånd.

Det er ikke sjovt at eje et sommerhus sammen, hvis man er blevet uvenner over selvsamme hus.

Regulering af ejerforholdet

En samejeoverenskomst vil altid fortælle hvilken andel, som hver ejer har – og dermed også være klar dokumentation i forhold til eventuelle tvister om ejerskab mv.

Dispositionsret

Ved udarbejdelsen af overenskomsten vil man bliver enige om, hvem der har brugsret hvornår. Køber I sommerhus sammen, nytter det ikke noget, at I ikke alle sammen tror, at I kan bruge det 6 uger i sommerferien for jer selv. 

Overenskomsten vil kunne regulere mulighederne for, at I individuelt eller kollektivt kan lade tredjemand disponere over den fælles ejendom.

Udgifter, indtægter og fordeling

En god samejeoverenskomst oplister de forventede udgifter ved det fælles køb – og den finansielle forpligtelse, som hver ejer er pålagt, herunder hvornår man skal betale hertil.

Og ligeledes i forhold til fordeling af indtægter, eksempelvis ved udlejning, vil dette typisk være præciseret i overenskomsten.

Afvikling

En væsentlig pointe med at have en samejeoverenskomst er, at den regulerer, hvad I skal gøre den dag, hvor en af ejerne ikke længere ønsker at være med. I behøver ikke at frygte uforudsete juridiske eller økonomiske problemer.

Kontakt mig for en uforpligtende snak
Close Bitnami banner
Bitnami